Roma Mezar Mimarisi

 

Roma Mezar Mimarisi 


            Roma mezar etkileyen en önemli unsurlar iklim, coÄŸrafi yapısı ve orada yaÅŸayan insanların kültürü ve inançlarıdır. Mezar mimarisinin ortaya çıkış nedeni ise insanların ölümden sonraki yaÅŸama inanmalarından dolayıdır. Roma'da imparatorluÄŸu'un geliÅŸip zenginleÅŸmesi ile mezar mimarisi yaygınlaÅŸmıştır. Mimarinin biçimi sosyal sınıflara göre ve zenginlik durumuna göre deÄŸiÅŸmektedir. Varlıklı Romalılar hem kendilerine hemde aile ve kölelerine mezarlar yaptırmışlardır. Antik Roma döneminde ölülerin insanlar üzerinde korkutucu bir etkisi olmuÅŸtur bundan dolayıda ölüleri kent dışlarına gömülürler kent dışlarında olan toplu mezarlıklara ise nekropol yani ölüler ÅŸehri adı verilmiÅŸtir ( Nekro: ölü Pol:ÅŸehir ). Kent meydanlarına yapılan heykeller, saraylar ve evler gibi yapılan mezarlarında zenginliÄŸin birer simgesi olarak gösterilir. Anıtsal mezarlar ölen kiÅŸin yaÅŸarken ki siyasi konumunu öldükten sonrada gelecek nesillere aktarılmasını saÄŸlar. Anıtsal mezarlar ise 4 farklı mimari biçimdedir. 

Roma mezar mimaris
Roma mezar mimaris



       Tapınak tipli mezarlar amaç daha çok ölüyü tanrılaÅŸtırma ve ölümsüzleÅŸtirmek  mezarların üzerinde çok fazla süsleme bulunmaktadır. Bu mimari biçiminde hangi döneme ait ise içerisinde o döneme ait izler barındırmaktadır. Üzerinde buluna süslemelerde çok ince işçilikler görülmektedir bu mimarinin en önemli özelliÄŸi de budur. Anadolu ve Suriye de bu mezar mimarisine pek çok yerde rastlanılmaktadır. 

Tapınak tipli mezar
Tapınak tipli mezar


         Ev tipi mezarlar mimari bakımında evleri örnek almıştır yani mezarlar bölgede bulunan evlerin mimari açıdan yapısına benzerdir. Zaman zaman kayaları oyarak yada ayrı bir yapıt olarak yapılmıştır. Romanın hüküm sürdüğü her bölgede bu yapı mezar biçimine rastlamak mümkündür. Bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸen bu mezar tipi bulundu coÄŸrafyadaki evlerin birer minyatürü halindedir.
Mezarların etrafında bulunan kabartmalı iÅŸlemeler tüm aile bireylerini sembol eder. 

Ev tipi mezar
 Ev tipi mezar


          Kule mezarları en çok Suriye bölgesine rastlanılmaktadır. ne yazık ki kule mezarları günümüze kadar tam haliyle ulaÅŸmamıştır ama yapı olarak piramit biçiminde ve çatıları düz biçimdedir. Bu tipin en güzel örneÄŸi ise Elahbel kule mezarıdır. Mezar tipini Roma imparatorluÄŸun en çok doÄŸusunda görülmektedir. Kule mezarları anlam olarak diÄŸer mezar tipleri gibi ölen kiÅŸiyi yüceltmek tanrılaÅŸtırmak gibi amaçlarla yapılmıştır ancak genellikle aile mezarları olarak kullanılır. 

Kule mezarları
  Kule mezarları


         Tonozlu mezarlar ise daha basit taÅŸ ve tuÄŸla ile yapılmışlardır. Roma mimarisine ise tavan örtüsü olarak biline tonoz, Roma'ya özgün bir tekniktir  Bu mezar tipi en çok Anadolu bölgesinde görülmektedir. Tonoz bir yapı elemanı olduÄŸu için diÄŸer mezarlarda da kullanılmaktadır. Tonozlu mezarlarda harç kullanılmadan yapılmaktadır. 


                Çokgen taÅŸ duvarlı mezarlar helenistik döneme özgü olduÄŸu görülmektedir. Genel olarak Anadolu'nun batı ve güneyinden  bir çok kentte surlar ve mezarlar bu mimari teknik ile yapıldığı görülmektedir. Bu mimari biçim Anadolu'da bulunan Kilik'ya bölgesine özgü olduÄŸu ve baÅŸka bölgelerde görülmemektedir. Bu bölgede bulunan tek Helenistik mezar tipi olduÄŸu da düşünülmektedir. 
Post Navi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Disqus Shortname

easymag

Ad Code

Responsive Advertisement