TiTAN TANRI ATLAS

 ATLAS


     Gökyüzünü destekleyen güçlü tanrı. Yuna mitolojisinde büyük bir önem taşır. Titan bir tanrı olduÄŸunu bilmekteyiz. Hesiodos Titan lapetos'un Okeanos Klymene'yle evlendiÄŸini ve Klymene'nin dört erkek evlat doÄŸurduÄŸunu söylenmektedir: 

titan tanrı atlas

Atlas

Atlas, Menoitios, Prometheus ve Epimetheus. Zeus kibirli Menoitios'u bir yıldırımla çarparak Erebos'a gönderdi ve Atlas'ı başı ve kollarıyla desteklemesi için yeryüzünün sınırlarına, Hesperidlerin (Batılı Gece Kızlarının) yakınlarına dikti. Zeus hileci Prometheus'u bir direğe bağladı, bir kuş ( rivayete göre bir kartal ) her sabah gelip onun ciğerini yedi ama ciğeri her gece yeniden eski haline gelmekteydi. Zeus Epimetheus'a Hephaistos'un biçimlendirdiği bir bakire verdi. Dolayısıyla Atlas Zeus'un düşmanlığını deneyimleyen dört kardeşten biridir ve onun gökyüzünü taşıması ona Zeus tarafından verilen bir cezadır. Homeros'un anlatımlarına göre Atlas gökyüzünü kendi bedeniyle taşımak yerine, denizde durmakta ve gökyüzü ile yeryüzünü birbirinden ayıran direkleri tutmaktadır. Atlas Okyanusu, ismini, ilkçağda Atlas'ın ve aynı zamanda hayali Atlantis adasının bu deniz içerisinde bulunduğuna inanılmasından alır.

Titan tanrıların Zeus ile savaşı

Titan tanrıların Zeus ile savaşı

Zeus 'un Atlasa vermiÅŸ olduÄŸu ceza

Tanrı Zeus'un Atlasa vermiş olduğu ceza


     Gökyüzü, bir evin çatısı gibi desteÄŸe ihtiyacı olan katı bir nesnedir ve Atlas, adından dolayı (Atlas: Taşıyıcı) taşımaya yazgılı gibi görünmektedir. Hesiodos, Atlas'ı zihninde dünyanın çatısını yaÅŸayan bir direk gibi desteklediÄŸi dünyanın batı köşesinde duran güçlü bir varlık olarak canlandırıyor. Åžair Atlas tarafından taşınmaya baÅŸlamadan önce gökyüzünün niçin düşmediÄŸini açıklamadığı için, Uranos'un hadım edilmesi ile Atlas tarafından taşınmaya baÅŸlaması arasındaki zaman zarfında gökyüzünün muhtemelen o anki durumunda olduÄŸu varsayımını kabul etmemektedir. Farklı bir söylenceye göre, gökyüzünü Afrika'da yerli halkın "gökyüzünün sütunu" diye adlandırdığı, yüksek bir daÄŸ olan Atlas Dağı taşımaktadır. Ovidius, Perseus'un Gorgo'nun kafasını göstererek Atlas'ın taÅŸ kesilmesini saÄŸlayıp onu kayalık bir daÄŸa dönüştürdüğünü naklederek Titan ile daÄŸ arasında baÄŸlantı kurar.

     Bir hikayeye göre Atlas bir keresinde görevini bir baÅŸka güçlü erkeÄŸe devretmek üzereydi. Herakles'in on birinci iÅŸi Hesperidlerin Altın Elmalarını toplamaktı. Prometheus'un öğüdü üzerine, kahraman elmaların peÅŸine kendisi gitmeyip Atlas'ı kozmik yükünden kurtarıp onu gönderdi. Ama Atlas Hesperidlerden üç elmayla geri döndüğünde, gökyüzünü artık taşımak istemediÄŸini söyledi ve  Herakles'e gökyüzünü kendisinin yerine tutmasını söyledi. Prometheus'tan bir kere daha öğüt alan Herakles Atlasa taşımak için söz verdi ancak Atlas'tan başına bir yastık koyana kadar gökyüzünü tutmasını söyledi. Atlas elmaları yere koyup gökyüzünü tutunca Herakles bunu fırsat bilip elmaları alıp hemen oradan uzaklaÅŸtı . Kayayı Tutmak adı altında çeÅŸitli kültürlerde karşımıza çıkan masalın bu uyarlamasında Atlas güçlü bir erkek olduÄŸunu ama bir o kadarda kalın kafalı olduÄŸunu görmekteyiz.

atlas ve Herakles

,Atlas ve Herakles

     Antik kaynaklar Atlas'ı yeryüzünü ya da yeryüzü ile gökyüzünü deÄŸil ama yalnızca gökyüzünü taşıyan bir figür olarak betimlemekte hemen hemen ağız birliÄŸi etmiÅŸlerdir. Günümüzde yaygın ama yanlış olan Atlas'ın yeryüzünü taşıdığı yollu inanç muhtemelen Titan'ın bir küreyi taşırken ilk kez betimlendiÄŸi Helenistik ve Roma sanatındaki temsillerden türemektedir. Bu tür çizimlerin harita kitaplarının kapaklarında ya da ilk sayfalarında kullanılmasından dolayı bu tür kitaplar atlaslar olarak bilinir hale geldiler. Atlas, Odysseus'u Troya'dan İthaka'ya dönüşünde erotik esaretine alan nympha Kalypso (Latincesi: Calypso) dahil olmak üzere birçok kızın ve Okeanos Pleione'nin ona doÄŸurduÄŸu, Pleiadlar diye bilinen yedi kız kardeÅŸin babasıydı. Pleiadlar zamanla bir takımyıldızı haline gelerek yıldızların arasına yerleÅŸtirildiler.


Post Navi

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Disqus Shortname

easymag

Ad Code

Responsive Advertisement